Полезно
3 min

Световна седмица на имунизациите

Публикувано на
1.7.2024
Сподели
world immunization week

Световна имунизационна седмица

Всяка година през последната седмица на април световната общност празнува животоспасяващата сила на ваксините.

Имунизацията е история на успеха в здравеопазването, който спасява милиони животи всяка година. Имунизационните програми се приемат за едно от най-важните постижения на общественото здравеопазване в света. Заедно с чистата вода и подобрения достъп до здравеопазване, ваксините категорично допринесоха за увеличаване на продължителността на живота в повечето страни, което също доведе до намаляване на драматичните нива на детска смъртност, регистрирани в недалечното минало. Според данни на Световната здравна организация имунизационните програми предотвратяват 4 до 5 милиона смъртни случая годишно по света.

Ваксините са един от най-ефективните механизми за защита на организма срещу инфекции. Те са биологичен препарат, който осигурява активен придобит имунитет срещу определено инфекциозно или злокачествено заболяване. Ваксините присъстват в историята повече от два века и са били от съществено значение за изкореняване на едрата шарка през 1800г. – заболяване, причинило смъртта на 300 милиона души само през 20-ти век, както и за елиминирането на полиомиелит, неонатален тетанус, рубеолаи вродена рубеола в няколко региона на света. Имунизационните програми допринесоха също за контрола на случайния тетанус, коклюш, морбили, дифтерия и няколко други заболявания, които до неотдавна са водели до препълване на болниците, усложнения и смъртни случаи сред деца и юноши.

През последните две десетилетия бяха разработени и успешно внедрени няколко ваксини в имунизационните програми, като например тази срещу ротавирусни инфекции, които са водеща причина за тежка диария при малки деца, заболявания, свързани с HPV инфекция, менингококова болест, пневмококова болест, херпес зостер, ебола и други. През 2019 г. прилагането на ваксина срещу малария най-накрая беше въведено в страните в Африка, с потенциал за значително намаляване на тежестта на най-разпространената форма на малария при децата.

 

Безопасност на ваксините

Безопасността и ефективността на ваксините се проучват и проверяват непрекъснато. Като всяко лекарство, ваксините могат да причинят нежелани реакции. Те обаче обикновено са много незначителни и краткотрайни, като болка на мястото на убождане или леко повишена телесна температура. По-сериозни странични ефекти са възможни, но са изключително редки. Много по-вероятно е човек да бъде сериозно увреден от болест, отколкото от ваксина. Болести, предотвратими чрез ваксина, като морбили, менингит, хепатит B, HPV или полиомиелит, могат да бъдат смъртоносни или да причинят тежко заболяване или трайна инвалидизация. Възможните усложнения на тези заболявания включват слепота, глухота, парализа, увреждане на мозъка, безплодие, рак, вродени дефекти и смърт.

Ваксините се разработват в условия на най-стриктни тестове, регулаторни изисквания и множество фази на клинични изпитвания. Здравните власти внимателно оценяват резултатите от тези проучвания, за да гарантират, че ваксината отговаря на най-високите стандарти за безопасност и ефикасност, преди да бъде одобрена за употреба. Както при всички лекарства, безопасността на ваксината трябва се наблюдава стриктно и непрекъснато, дори след приключване на клиничните проучвания и въвеждане на ваксина в употреба. Мониторингът на ваксините обхваща доклади от няколко източника. На национално ниво това са хората, които получават ваксини, родителите или лицата, които се грижат за тях, и здравните професионалисти. След това тези доклади се предават на националните здравни органи. На регионално и глобално ниво СЗО и УНИЦЕФ подкрепят страните в събирането и наблюдението на тази информация и гарантират, че страните разполагат с най-актуалните данни за наличните ваксини.

И нека не забравяме, че повечето ваксини се използват от десетилетия и всяка година милиони хора по света рутинно или в отговор на заплаха от заболяване се имунизират напълно безопасно.

 

Значение на ваксинацията

Една от най-забележителните характеристики на някои ваксини е, че те предизвикват такава стабилна защита, че предпазват ваксинираните не само от симптоматично заболяване, но и от инфекцията и следователно от риска от предаване на патогена. По този начин, когато се постигне високо ваксинационно покритие в една популация чрез ваксини с тези характеристики, е възможно да се наблюдава наличието на колективен имунитет, което води до прекъсване на циркулацията на патогена.

Ваксините в известен смисъл са станали жертва на собствения си успех. Елиминирането на болестите или дори техният контрол накара новите поколения, без да знаят за тези заболявания, да подценят потенциалната им тежест, да поставят под съмнение необходимостта децата им да бъдат ваксинирани, и по този начин да се увеличи риска от възраждане на заболявания, които са контролирани или в процес на елиминиране. Все още в много части на света 1 от 5 деца не е ваксинирано. Логистичните проблеми, недостигът на ваксини във ваксинационните центрове и нарастващите анти-ваксинационни движения, подкрепяни от невярна информация, допринесоха за тревожната ситуация, която изпитваме в момента – епидемични взривове от морбилии и коклюш заплашват здравето и живота на най-малките деца – тези, които са под имунизационната възраст.

Колективният (груповият) имунитет дава възможност населението да се защити от заболяване, включително тези, които не могат да бъдат ваксинирани, като новородени или тези, които имат компрометирана имунна система.

В периоди на взрив, какъвто се наблюдава в момента, е добре всеки, който не е сигурен във ваксинационния си статус да се ваксинира, а за децата да се направи консултация и ако е възможно да се изтегли първата или втората доза по-рано от указаното в имунизационния календар, за да се осигури оптимална защита за детето и да се подпомогне ограничаването и спирането на циркулацията на вируса.

Ваксината е лукс, който всеки може да си позволи. Ваксинирайте се, за да предпазите вас и вашите близки!

 

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10066437/

http://www.who.int

https://plusmen.bg